Historien bag Strål

Fra jeg var lille kan jeg huske, at min far fik vores hus undersøgt for stråling. Alle værelser blev gennemgået og der blev monteret nye kabler rundt om i huset, der blev målt og der blev skrevet. Selv syntes jeg, at det hele var ret mærkeligt.

 

Nu har jeg selv fået tre børn og jeg har tit tænkt over den eksponering som de hele tiden bliver udsat for. Jeg ønskede at undersøge, hvordan strålingen var der hvor børnene sov. Derfor lånte jeg det apparat, som min far en gang havde brugt. Jeg undersøgte min datters værelse og fandt ud af, at strålingen var forholdsvis høj, der hvor hun sov. Strålingen var høj fordi vi i værelset ved siden af har flere større elektriske installationer. Det gav os grund til at reagere. Vi flyttede hendes seng til den anden side af værelset. Det var det, der skulle til for at få strålingen ned på et acceptabelt niveau hos hende.

 

Stråling og beskyttelse blev herefter et tema som optog mig ret meget. Karseforsøget, den mest læste nyhed i Danmark i 2013, kom på samme tid og blev en stor inspiration til etableringen af Strål.dk.

 

Personligt interesserer det mig, fordi jeg har set hvordan min datter sover meget bedre nu. Det er også interessant for mig fordi den uafhængige forskning på området konkluderer, at den stråling, som vi omgiver os med, giver biologiske effekter, som kan være sundhedsskadelige.

 

Jeg mener, at vi nu ved nok til, at vi bør omgås stråling fra for eksempel fra mobiltelefoner, trådløse netværk, mobilmaster og elektricitet med stor forsigtighed. Derfor bestemte jeg mig for at etablere virksomheden Strål, som igennem viden og måling, både rådgiver og iværksætter de rette, tilpassede løsninger for afskærmning af de områder, hvor vi opholder os meget.

 

Martin Kondrup, founder of Strål